Stressin vaikutus ravitsemukseen

Kaikilla koiraroduilla on jonkinlainen käyttötarkoitus ja ominaisuus. Tämän luominen ja tarjoaminen koirallesi on yksi suuri tekijä stressittömään elämään. Kun luodaan stressittömät olosuhteet lemmikille niin ravinnon sulavuus ja ravintoaineiden imeytyminen paranee. Samoin suoliston toiminnan säätely pysyy hyvänä. Koirakin stressaa vatsallaan, sillä stressi oireilee usein suoliston reaktiona, vihaisuutena tai käytöshäiriöinä. Kun stressi vaikuttaa suoliston toimintaan aineenvaihdunnalliset häiriöt alkavat näkyä, kuten hilseily, ripuli, kutina ja erilaiset ihottumat.  

 

RAVITSEMUKSELLA VOIDAAN VAIKUTTAA STRESSAAVAN KOIRAN SUOLISTOTOIMINTAAN HYVIN VÄHÄN.

Usein epäillään koiran sairastavan jotakin ruoka-aineallergiaa, mutta usein kannattaa kiinnittää ensin huomiota mahdollisiin stressin aiheuttajiin. Koiria voi stressata monet asiat. Yksi yleisimmistä on yksin jääminen. Koe-, kilpailu ja metsästyskaudet ovat erittäin stressaavia koirille.

On tuotteita, jolla on todettu olevan hyviä tuloksia edesauttaa stressaantuneen koiran ruoan hyväksikäyttöä. Maitohappobakteerivalmisteet ovat tässä apuna, ennakoivana toimenpiteenä, kuten esimerkiksi ennen kilpailusuorituksia. (probiotic, tai Benebact esimerkiksi ovat hyvä lisä stressaavan koiran vatsantoiminnan tasaamiseksi tai luontaistuotteista puunkuorijauhe on osoittautunut myös hyväksi avuksi)

Anivital tuotesarjassa on myös keskitytty hoitamaan immuunitasapainoa, joka usein menee stressistä sekaisin. Tuote on aivan luonnontuote, ja se säätelee immuunitasapainotoimintaa.

Ennakointina on myös hyvä nostaa ravinnon määrää hyvissä ajoin ennen esim. koetilanteita tai metsästyskautta, jolla saadaan luotua ”varastoja” stressin vaikutusten rajoittamiseen.

Ja onhan yksi tosiasia ihmisilläkin, että usein me stressaamme vatsallamme, miksi siis ei koirasikin?

 

STRESSI YLEISESTI, JA KEINOT JOILLA VOIDAAN HUOMATA JA TORJUA NIIDEN OIREET

Stressi määritellään tapahtumaksi, jossa ympäristön vaatimukset tai sisäiset vaatimukset – yhdessä tai erikseen – kuormittavat yksilön, sosiaalisen järjestelmän voimavaroja tai ylittävät ne.

Stressiä tarvitaan jatkuvasti. Niin me ihmiset kuin eläimetkin tarvitsemme stressiä, ja stressihormoneja. On olemassa ns. hyvää stressiä ja pahaa stressiä. Stressiä tarvitaan esimerkiksi kilpailusuorituksissa, jotta päästään tuloksiin, adrenaliinin muodostumisessa.

Ja se mikä auttaa meitä suoriutumaan tehtävistä hyvin, ja parhain tuloksin on hyödyllistä ja hyvää stressiä.

Sitten tulee ”paha” stressi, joka aiheuttaa niin ihmisillä kuin koirillakin ja muilla eläimillä ongelmia. Siitä seuraa pahimmillaan sairauksia sekä käytöshäiriöitä. Me ihmiset usein aiheutamme omalla käyttäytymisellämme koirille stressiä. Eli jos elämme jatkuvassa kiireisessä ympäristössä, ”hössöttäen” se stressaa meitä itseämme kuten myös lemmikkejämme. Koulutuksessa tai muuten vain koirien kanssa oltaessa turha kiihdyttäminen laukaisee stressihormoneja toimimaan. Eli perusajatuksena on että koirien kanssa oltaessa täytyisi pyrkiä välttämään niin kutsuttua yliampuvaa toimintaa. 

Stressin aiheuttaja voi olla mikä vaan mikä kuormittaa kyseistä koiraa liikaa, ja koira ei osaa käsitellä sitä. Aiheuttaja kohottaa adrenaliinitasoa nopeasti noin 2-15 min ja nostaa ADH (nestetasapainohormoni) tasoa. Tämä puolestaan alkaa vaikuttaa ruoansulatusnesteisiin, ja sitä kautta vatsan toimintaan. Sen jälkeen jos stressi jatkuu pitkään se alkaa vaikuttamaan lisääntymiseen tarvittaviin hormoneihin. Näin tapahtuu niin ihmisellä kuin koirallakin. Palautuminen onkin erittäin pitkä, se voi kestää kahdesta jopa seitsemään päivän. Jos koiralle tulee toinen adrenaliinipurkaus ennen kuin edellinen on ehtinyt tasaantua, stressitaso nousee entistä korkeammaksi.

Stressi aiheuttaa ärtyisyyttä, hedelmättömyyttä (nartuilla juoksuissa häiriöitä, tai kantoaikana pentujen luominen), vatsahaavaa, ihottumia, allergioita.

Jos osaat tunnistaa stressin aiheuttajat ja syyt, niin osaat myöskin käsitellä stressisi tai koirasi stressin ja näin saadaan stressitaso laskemaan. Meidän täytyy tiedostaa stressi jokapäiväisessä elämässä, sillä se on siinä mukana jatkuvasti enemmän tai vähemmän.

Mikä tahansa ihmistä tai koiraa kiihdyttävä asia voi laukaista stressin. Stressitilassa koiran valppaustaso nousee, se jaksaa toimia pitempään, ei tunne kipua ja on itsevarmempi. Nämä tekijät ovat tärkeitä eläimen selviytymiskyvyn kannalta. Stressi auttaa koiraa vaikeissa tilanteissa, mutta stressaantunut koira tuntee aina ahdistusta. Stressaantunut koira on kuitenkin yliherkkä ja levoton. Se ei pysty keskittymään, kontrolloimaan käytöstään, ajattelemaan tai päättelemään, vaan reagoi ylettömän voimakkaasti ja kaavamaisesti. Stressaantunut koira ei pysty opettelemaan uusia asioita.

 

STRESSIN SYYT OVAT YKSILÖLLISIÄ

Koirille niiden ympäristö on hyvin tärkeä ja monet koiria stressaavat tekijät ovatkin ympäristöstä johtuvia. Se, mikä koiraa stressaa, on yksilöllistä. Kyse on siitä, miten koira kokee ympäristönsä, mitä se pitää reagoimisen tai huomion arvoisena. Tässä on myös rotutyypillisiä painotuksia riippuen siitä, minkälaisiin asioihin rodun edustajien on toivottu kiinnittävän huomiota. Ajokoira uppoutuu hajujen maailmaan - hajutyöskentely itsessäänkin ehkäisee stressitilaan joutumista - kun taas paimenkoira tarkkailee ympäristöään havaitakseen pienimmänkin huolestuttavan liikkeen tai äänen.

 

STRESSIÄ VOI AIHEUTTAA ESIMERKIKSI SEURAAVAT ASIAT

luettelomerkki

sosiaaliset uudet tilanteet

luettelomerkki

epäjohdonmukaisuus

luettelomerkki

liiallinen koulutus, varsinkin väärillä pakotteilla

luettelomerkki

lapset, heidän käytös koiria kohtaan

luettelomerkki

Liiallinen liikunta/aktiviteetti tai vähäinen liikunta tai sen puute

luettelomerkki

yksin jääminen, joka on erittäin iso stressin aiheuttaja olla erossa laumasta

luettelomerkki

uudet tilanteet

luettelomerkki

unen puute, koira tarvitsee 16h/vrk:ssa lepoa

luettelomerkki

kipu, sairaudet

luettelomerkki

rutiinien puute tai liian selkeät rutiinit; riippuu koirasta

luettelomerkki

koira ei pääse käyttämään omia käyttöominaisuuksiaan, esim m-a:lla vahtiminen, alueen suojelu, sekä lauman kanssa eläminen.

luettelomerkki

koiralle annetaan liikaa vastuuta, mitä se ei voi käsitellä

luettelomerkki

henkinen painostus

luettelomerkki

väärät ”välineet” esim. kaulapanta tai vastaava

luettelomerkki

ympäristön muutos sekä sen vaikutus

luettelomerkki

muiden koirien käytös

luettelomerkki

muiden ihmisten käytös koiraa kohtaan

luettelomerkki

kotona olevat riidat, tai muut tilanteet missä tunnetila on poikkeava

luettelomerkki

yleensäkin jos on liikaa tai liian vähän jotakin, esim. vettä, ruokaa, työtä, jne.

Liiallisesta liikunnasta esimerkkinä pallon heittely noin 10 min ajan koiralle. Koira on täysin palautunut sen tuomasta stressistä vasta noin 5 vrk:den kuluttua. Eli tästä päätellen pieni ajallisesti mitätön tekijä jättää pitkäaikaisen jäljen stressistä, ja näin ollen koiran muistiinkin selkeästi asian.

 

KUINKA TUNNISTATTE STRESSIN?

Koiralla esiintyviä oireita on paljon. Oireita voi tulla myös koiralle mieluisista puuhista, missä tilanne itsessään ei vaikuta stressaavalta.

Tavanomaisia oireita:

luettelomerkki

läähätys, kuolaaminen(voi muodostua ”vaahtoa” suupieliin)

luettelomerkki

suoliston toiminnan häiriöt, ripuli, ummetus ”pahan hajuiset päästöt”

luettelomerkki

edestakaisin kävely, levottomuus

luettelomerkki

liiallinen juominen

luettelomerkki

yliaktiivisuus

luettelomerkki

tärinä

luettelomerkki

haukkuminen ja äänteleminen yleensäkin

luettelomerkki

paikkojen tuhoaminen

luettelomerkki

keskittymiskyvyn puute

luettelomerkki

uniongelmat

luettelomerkki

ei osaa rauhoittua

luettelomerkki

syömishäiriöt (lähinnä koira ei syö)

luettelomerkki

aineenvaihdunnallinen ongelma(koira ei liho, vaan on laiha)

luettelomerkki

allergiat, huono turkki, hilse

luettelomerkki

korvat erittää ”vaikkua” normaalia enemmän ja alkaa haista

luettelomerkki

terveys ylipäätään

luettelomerkki

kirputus

luettelomerkki

nuoleminen

luettelomerkki

hännän/tassujen pureminen

luettelomerkki

käytöshäiriöt

luettelomerkki

sijaistoiminta

luettelomerkki

virtsaamisen/ulostamisen lisääntynyt tarve

luettelomerkki

ylimääräinen huomion hakeminen

luettelomerkki

eristäytyminen

luettelomerkki

aggressiot

Koiraa voidaan myös auttaa selviämään stressin aiheuttajista. Kun huomataan, että koira on stressaantumassa tai että jotakin stressiä aiheuttavaa on tulossa, voidaan yrittää saada koira huomaamaan, että se voi hallita ympäristöään eikä sen tarvitse stressaantua. Esimerkiksi kohdattaessa vieraita koiria voidaan koiralle opettaa, että ne eivät pääse sen luokse, jos se pysyttelee omistajan vierellä. Koira on turvassa, mutta omistajan tulee huolehtia siitä, että yksikään koira ei todella ikinä tule hänen koiransa luokse tässä tilanteessa.

Kun me ymmärrämme syyt stressiin ja sen seuraukset voimme auttaa koiraa selviytymään niistä. Usein koira myös liittää tiettyjä ärsykkeitä stressaaviin tilanteisiin ja aloittaa stressin keräämisen jo etukäteen. Esimerkkinä ulos lähteminen: koira aloittaa stressaamisen jo kun kävelet eteiseen. Tätä voidaan välttää totuttamalla koiran pois em. ärsykkeistä. Eli voit tehdä vale uloslähtöjä. Toimia samoin kuin lähtisitte ulos, ja koira ei sitten pääsekään ulos. Tähän tilanteeseen voit myös yhdistää rauhoittavia signaaleja, joista myöhemmin.

 

SEURAAVASSA KEINOJA KUINKA VOIMME VÄLTTÄÄ STRESSIN SYNTYMISTÄ:

luettelomerkki

poistaa tai lisätä rutiinit, riippuu koirasta

luettelomerkki

poistaa häiriötekijät tai pyrkiä minimoimaan ne

luettelomerkki

itsetunnon vahvistus

luettelomerkki

rajata turvallinen tila, jos kyseessä esim. eroahdistus

luettelomerkki

perustarpeiden huomioiminen

luettelomerkki

siedätys

luettelomerkki

oma käytös (rauhallisuus)

luettelomerkki

tarjoa koiralle haluttua korvaavaa toimintaa

luettelomerkki

hieronta

luettelomerkki

anna aikaa koiralle stressistä toipumiseen, esim. eksymisen jälkeen koira tarvitsee viikon toipumisaikaa

luettelomerkki

ei saa vaatia koiralta liikaa

luettelomerkki

luo hyvä suhde koiraasi

luettelomerkki

Puutu stressin syihin, ei niiden seurauksiin

luettelomerkki

rauhoittavat signaalit käyttöön, jotta voit kertoa ettei tilanteessa ole mitään tavanomaisesta poikkeavaa ja pystyt rauhoittamaan koirasi

luettelomerkki

jossakin tapauksissa lääkitys voi katkaista stressin ”kärjen” ja hoidon aloittaminen helpottuu

luettelomerkki

ota liika vastuu koiralta pois, osoita ettei koiran tarvitse olla vastuussa asioista, näin koira kokee asemansa oikein, ja elää elämänsä paljon tyytyväisempänä

luettelomerkki

anna koirallesi pureskeltavaa, se on erinomainen tapa purkaa stressiä. Toiset koirat purkavat sitä haukkumalla.

luettelomerkki

Anna koirallesi mahdollisuus purkaa stressitila pois, levolla, pureskelemalla luita tai muulla hyväksyttävällä tavalla

luettelomerkki

anna koirallesi mahdollisuus rodunomaiseen käytökseen

 

Petra Kantola

FinnoPet

2006

Artikkelin pohjana on käytetty tietoja Rakkaiden Haukkujen koulutusohjaaja luennolta 2006: Winkie Spiers ja Sophie Hensley, Englanti

Yhteystiedot  Sopimusehdot Tilaus Tärkeät linkit
 FinnoPet
 Hollola
 

 +35850 463 1203
 petrafrondelius(a)gmail.com 

 Toimitusehdot
 Käyttöehdot
 Tietosuoja
 Tilausohjeet  Tuotetietoa
 Tyytyväiset asiakkaat